Esp32 Alapok


#ESP32 IOT

2022 Jan 24: 17:11

Az Esp32 egy széles körben felhasználható MCU, vagyis mikrovezérlő.
Rendelkezik beépített Wi-Fi illetve Bluetooth modullal, viszont tetszés szerint bővíthető egyéb modulokkal. Ezek a modulok általában Arduinoval és a legtöbb egyéb MCU-val is kompatibilisek.

Kialakítása

Ha a beépített antennákat nem veszzük figyelembe az Esp32 chip-je kicsivel nagyobb mint egy köröm. Ez az egyik ok, amiért rengetegen szeretik használni, mert képes közel ugyan azt a feladatot elvégezni, mint egy Arduino, viszont lényegesen helytakarékosabb.

ESP32-Wroom

Sokan jobban szeretik a DevBoard-al felszerelt darabokat, mivel ezek már rendelkeznek GPIO lábakkal. Ezáltal egy ilyen darab egy próbanyáklapon is használható, nem feltétlen kell a PINkimenetekhez forrasztani. Ezen túl rendelkeznek egy beépített LED-el, Reset illetve Boot gombal.

ESP32-DevBoard

Kezdők számára ajánlott egy DevBoard-al felszerelt darabot beszerezni, nem kerül sokkal több pénzbe, ezzel szemben nagyban megkönnyíti a használatát.

Programozása

Több nyelvet illetve IDE-t is támogat.
Legkedveltebb nyelvek a C/C++ illetve a MicroPython. Leggyakrabban a C++ kódokkal találkozhatunk.

A kódoláshoz, illetve a flasheléshez elengedhetetlen egy IDE. A két legtöbbet használt az ArduinoIDE és a Platform.io.
Az ArduinoIDE egy egyszerű önálló grafikus alkalmazás, viszont a Platfrom.io egy VisualStudio plugin.

Felhasználása

Felépítésének köszönhetően sok helyen megfelel. Hibátlanul dolgozik akár –40°C és +125°C közt, energiatakarékos, emiatt tökéletes mobil eszközök illetve elhelyezhető eszközök készítésésre.